Коледни медени сладки

За 40-42бр. сладки, ще ви бъдат необходими:

250 грама бяло брашно

250 грама пълнозърнесто брашно

2 яйца

100 грама меко масло

140 грама пудра захар

80 грама мед
(ако искате да се доближите повече до купешкият вкус – 40гр. мед + 40гр. меласа)

1/4 ч.л Индийско орехче

1 с.л. Джинджифил на прах

Щипка Карамфил

1 ч.л Канела

Коледни формички

Стъпки:

1.Предварително извадете яйцата и маслото, които трябва да бъдат на стайна температура при започване на приготвянето на тестото.

2. В купа пресейте всички сухи съставки (брашно, джинджифил, индийско орехче, карамфил, канела)

3. В отделна купа смесете яйцата, заедно с пресятата пудра захар и маслото. Разбъркайте добре до получаване на кремообразна смес. След това прибавете и меда + меласата.

4. Смесете „мокрите“ със сухите съставки и оформете тесто на топка с мека консистенция и лесно обработка. (Възможно да е има чувство за „лепкане“, което се дължи на меда.) Увийте тестото в прозрачнио фолио и оставете да престои минимум 1ч. в хладилника.

5. Извадете тестото и го разделете на две равни по-малки топки. Едната разточете, а другата приберете в хладилника.

6. От разточеното тесто, използвайки резците разрежете и оформете формички с дебелина около половин сантиметър. Наредете ги върху хартия за печене. Печете на 180 градуса около 8-10мин. Трябва да се получат позлатени краища, а отвътре да са по-бели и меки. От времето за печене зависи и колко твърди желаете да бъдат сладките. Ако искате да са по-меки – печете ги по-малко време, а ако търсите хрупкав ефект навсякъде, печете около 10 мин.

Видео рецепта :

  • Последвайте ме в инстаграм за още такива рецепти ТУК.

Трикове и съвети:

  1. Ако разточвате тестото директно върху плота, задължително сложете брашно под и над тестото, а също и на самата точилка.
  2. В случай, че формичките не се отпечатват и/или тесто остава по формичките, оваляйте в брашно и самата формичка.
  3. Ако се затруднявате да точите върху плота или тестото продъжава да залепва, въпреки добавенето брашно, разточете директно върху хартията за печене, като отгоре сложите и още една хартия.
  4. Ако се затруднявате да пренесете формичката от плота върху хартията за печене, може да разточите и разрежете формички и печете, директно върху хартията.
  5. Ако тестото омекне твърде бързо в процеса на обработка и започне да лепи повече, върнете го в хладилника да се охлади за още 20мин.

Recommended Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »