Сьомга на грил със зелена салата

Ако сте почитатели на рибата, няма начин да не сте чували за поне една от безбройните ползи от консумацията на сьомга. Истината е, че има много научни доказателства за благоприятния ефект на тази риба, независимо дали спазвате диета или просто искате да водите по-балансиран и здравословен живот.

За начало, нека нагледно изясним състава на тази мазна риба. На следното изображение ще видите изброени основните витамини и микроелементи, които се съдържат.

Маслото в сьомгата съдържа повече омега-3 мастни киселини на порция, отколкото повечето видове други мазни риби. Омега-3 мастните киселини помагат на сърцето ни, като понижават нивата на триглицеридите и повишават нивата на „добрия“ холестерол в тялото ни, което намалява риска от сърдечни заболявания.

ТОП 5 ползи от консумацията на сьомга:

  1. Източник на висококачествен протеин.
    Средно между 19-22гр. протеин има за 100гр. сьомга, според произхода й. Протеинът е необходим за изграждане на мускулна маса, забързване на метаболизма, усещането за ситост, а в дългосрочен план и загуба на тегло.
  2. Източник на витамин В12, полезен за периферната и централната нервна система. В човешкия организъм витамин В12 постъпва чрез храната и хранителни добавки. В 100гр сьомга се съдържат около 3.2 µg, а средната дневна доза за прием на този витамин от възрастни е 2,4 µg. Тоест една порция сьомга напълно покрива нуждите от прием.
  3. Източник на Селен, подобряване на функцията на имунната система, щитовидната жлеза, когнитивното и психичното здраве. Приемът на сьомга осигурява 70% от препоръчителния дневен прием на селен.
  4. Източник на Астаксантин – мощен антиоксидант, на който се дължи розовото оцветяване на сьомгата. За да си набавите 3,6 mg астаксантин, е нужно да приемете 165 грама сьомга на ден.
  5. Източник на витамин D – 500 IU в 100гр., което представлява 66% от препоръчителната дневна доза. Достатъчният прием на витамин D предотвратява рахит при деца и остеомалация при възрастни. Заедно с калция, витамин D има протективна роля на остеопороза при възрастни.

За 2 порции сьомга на грил ще ви бъдат необходими:

2 котлета сьомга

Сол, пипер, зехтин

За зелената салата, ще ви бъдат необходими:

Айсберг

Чери домати

2 моркова

Моцарела

Авокадо

Дресинг от мед, горчица и балсамов оцет

Стъпки:

  1. Измийте и изчистете с нож кожата на сьомгата. Махнете част от видимите кости.
  2. Подсушете рибата с кухненска хартия и овкусете със зехтин, сол и пипер.
  3. Пуснете котлона на максимална степен, до загряването на тигана. Сложете сьомгата и намалете степента на котлона. Изчакайте до побеляването на сьомгата (около 3-4 мин), след което обърнете за още 3-4 мин.
  4. Сервирайте със зелената салата.
  5. Приятен апетит!

Recommended Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »