Тематични зайчета за Великден

Един от най-хубавите християнски празници се задава! Ароматът на козунаци и курабийки, звукът от почукването на яйцата и щастието от спечелването на бореца! Истинска детска радост и семейна идилия.

Ако имате деца, братовчеди, братчета или сестрички, направете тази рецепта заедно с тях – със сигурност ще падне голямо забавление за всички!

Зайчетата са много прости, но и време изискващи, тъй като все пак си е тесто – иска си втасване. Както се досещате, няма и да бъде „диетична“ рецепта, тъй като гледах да е максимално достъпна, с минимално продукти, каквито има във всяко домакинство. Стига празни приказки, да се захващаме за работа …

Първа стъпка – да шупнем маята ..

250 мл мляко (една чаша)

Половин пакетче мая

Чаена лъжица брашно

Чаена лъжица захар

По принцип, когато готвите сладко е необходимо предварително да сте извадили всички продукти (яйца, мляко, масло) – за да са на стайна температура. Млякото стоплете за 30 сек в микровълновата или няколко минути на котлона, за да е малко топло – около 40 градуса.
При приготвянето на тесто с мая, най-добре тя да бъде прясна, но в случая използвах суха. Добавете половин пакетче от нея в прясното мляко, заедно с лъжица брашно и захар. Слагат се, за да се подсигурите, че шупване ще има. Оставяме за 15 мин на топличко.

Втора стъпка – да си направим тестото

Четвъртинка краве масло (от 250гр)

1 яйце

1 чаша захар

Брашно (около 400-500гр – имайте си под ръка..)

Към мекото масло добавете едно яйце, сместа с маята и захарта. Разбъркайте добре. Постепенно започнете да добавяте брашното – до заместването на тестото. Получава се меко и еластично тесто, което след втасване става още по-меко и еластично като пластелин – прекрасно се работи с него.
Покриваме с кърпа и оставяме да втаса на топличко за 1 час. По новите рецепти, сега е модерно да се слага на 50 градуса във фурната. Бабите ни, едно време, не са разполагали с такива фурни и пак са им ставали божествени нещата, така че решението си е изцяло ваше.

Трета стъпка – да си сътворим зайчетата…

Пакет стафиди или боровинки – за очите

Пакет филирани бадеми – за ушите

Пакет кокосови стърготини – за козинката и опашката

20-30мл прясно мляко и яйце – за по-лесно свързване на отделните части

Тялото на зайчето се прави като се навива една лента от тесто. Към нея се залепва топче – опашката. А ушичките се изрязват с нож. За да залепнат окото (стафидата) и бадемите (ушите) се намазва със сместа от яйцето и млякото. В случая използвах само мляко, защото нямах яйце и пак си станаха..

Тъй като не се побраха в една тава всички зайчета, с останалото тесто спретнах и две розочки и „заешко леговище“ , пълно с течен шоколад от нутела.

Recommended Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »